Zoeken

Operatie Marhaba 2021: onzekerheid is totaal

6 juni 2021 - 17:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De onzekerheid omtrent de organisatie van de zomeroperatie Marhaba 2021 is totaal. De Marokkaanse regering en de wetenschappelijke commissie blijven zich beraden over de mogelijkheid om de operatie vanaf begin juli te houden, met inachtneming van het gezondheidsprotocol.

Gaat Operatie Marhaba dit jaar nu wel of niet door? De vraag komt met aandrang terug, enkele dagen voor half juni, het moment waarop gewoonlijk de doorreis van Marokkanen uit Europa naar Marokko voor hun zomervakantie begint. Op dit moment is niets zeker. De regering heeft nog geen besluit genomen over de kwestie, meldt het dagblad Assabah. De autoriteiten zijn volgens geloofwaardige bronnen niet van plan om Marhaba 2021 te annuleren. Dit jaar zou de start van de operatie met twee weken kunnen worden uitgesteld, om de aankomst van wereld-Marokkanen in de beste mogelijke omstandigheden van sanitaire veiligheid voor te bereiden vanaf begin juli, aldus dezelfde bron.

In dit vooruitzicht zal er geen verplichte quarantaine ingevoerd worden, maar zal in de doorvoerhavens een sanitaire veiligheidsvoorziening worden ingesteld, aldus dezelfde bron. Het besluit om de operatie Marhaba te organiseren hangt af van de epidemiologische situatie in het land en die lijkt ondanks de merkbare versnelling van de nationale vaccinatiecampagne nog niet geruststellend te zijn. De regering, die zich ervan bewust is dat de collectieve immuniteit pas begin juli kan worden bereikt, wil er zeker van zijn dat aan alle voorwaarden is voldaan, alvorens toestemming te geven voor de organisatie van de zomeroperatie.

Voorlopig blijft de onzekerheid totaal, zowel aan Marokkaanse als aan Spaanse zijde. Marokko heeft de geleidelijke opening van zijn luchtgrenzen vanaf midden juni aangekondigd en het Spaanse persagentschap EFE schrijft dat het Directoraat voor de commerciële schepen, afhankelijk van het ministerie van Uitrusting en Vervoer, de Spaanse rederijen heeft verzocht om hun overtochtplannen voor de zomerperiode mee te delen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team