Zoeken

Marhaba 2021: Marokkaanse overheid overweegt opties

16 mei 2021 - 16:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De Marokkaanse overheid is samen met alle betrokken partijen aan het onderzoeken hoe Operatie Marhaba 2021 alsnog door kan gaan. De onderminister van Buitenlandse Zaken, Nezha El Ouafi, gaf tijdens een vergadering in de Kamer van Adviseurs een overzicht van de opties die op tafel liggen.

Volgens minister El Ouafi zijn er verschillende opties om Operatie Marhaba in deze uitzonderlijke tijden te organiseren. Echter benadrukte ze dat het besluit volledig afhankelijk is van de ontwikkeling van de coronaviruspandemie in Marokko en in de landen waar de meeste wereld-Marokkanen zijn gevestigd. Omdat wereld-Marokkanen voornamelijk via Spanje en Frankrijk zullen reizen, is vooral de besmettingsgraad in deze twee landen cruciaal. Daarnaast is het de vraag of de reisbeperkingen in Marokko en andere landen op tijd kunnen worden opgeheven, meldde de minister.

"De organisatie van Operatie Marhaba is niet alleen afhankelijk van Marokko, maar ook van andere factoren, met name de epidemiologische situatie in de gastlanden en vooral die van doorreis (Spanje, Italië en Frankrijk)", vertelde El Ouafi. Tot op heden hebben deze landen nog geen bevestiging kunnen geven over de eventuele annulering van de operatie.

De minister onderstreepte dat de voorbereidingen voor Operatie Marhaba, ondanks de onzekere situatie, in volle gang zijn. Op 19 april zijn er tijdens een vergadering van een speciaal comité verschillende scenario’s besproken om de overtochten van wereld-Marokkanen te organiseren. "De sprekers gaven uiting aan hun beschikbaarheid en hun volledige voorbereiding op alle mogelijke scenario’s", verklaarde El Ouafi. Ook sprak ze de hoop uit dat er deze zomer de operatie kan worden uitgevoerd zoals dat voor de pandemie mogelijk was.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team