Zoeken

Sid Ahmed Ghozali, ex Algerijnse Premier: "oorlog Marokko-Algerije mogelijk"

7 juni 2011 - 23:16 - Wereld

©

Sid Ahmed Ghozali, Algerijnse Premier tussen 1991 en 1992, is van mening dat een zinnige overheid geen conflicten wenst met de landen die hem omringen, en nog minder wanneer deze buren op de toekomst van het land invloed hebben.

In een interview aan het Marokkaans weekblad "Maroc Hebdo International" legt de de voormalige Algerijnse eerste minister uit dat de tegenslag een belangrijke rol speelde in het conflict over de Sahara.

In 1978, vertelt Ghozali, stonden Marokko en Algerije op het punt het conflict die al 36 jaar duurde te beëindigen. Dat jaar hadden koning Hassan II en de Algerijnse president Houari Boumediene namelijk afgesproken elkaar in een Europese hoofdstad te ontmoeten dankzij de bemiddeling van de Belgische koning Boudewijn.

De twee Noord-Afrikaanse staatshoofden waren niet het type om samen te komen om thee te drinken, zegt Ghozali die ervan overtuigd is dat als Boumediene en Hassan II elkaar hadden ontmoet, ze een einde zouden hebben gezet aan het Saharaconflict.

Maar het lot besliste er anders over daar Houari Boumedienne overleed op 27 december 1978 in Algiers, wat een rem zette aan de jonge hoop op een oplossing tussen de twee buurlanden.

Sid Ahmed Ghozali concludeert dar zelfs als een kans op oorlog tussen Marokko en Algerije zeer klein is, deze niet onmogelijk is, daar volgens hem de Verenigde Staten en hun bondgenoten het conflict over de Sahara niet willen zien eindigen .

Bladna.nl