Zoeken

Oostenrijk vraagt aan EU om imams te registreren

9 januari 2021 - 17:20 - Wereld

©

Oostenrijk heeft de Europese Unie opgeroepen om alle imams die in de Unie actief zijn te registreren. De oproep is ingegeven door de terroristische aanslag op 2 november 2020 in Wenen.

Volgens de Oostenrijkse minister van Europese Zaken, Karoline Edtstadler, is het nodig om de imams te registreren om de strijd aan te kunnen gaan met de politieke islam. Dat zegt zij in een interview met de krant Die Welt. Ze vindt dat de autoriteiten van de lidstaten precies moeten weten wie wat in welke moskee predikt.

Ook vindt Edtstadler dat EU-fondsen "in de toekomst zo strikt mogelijk moeten worden gecontroleerd", zodat ze niet terechtkomen bij "organisaties en verenigingen die islamistische en antisemitische standpunten verdedigen". Ze pleit tevens voor een Europees verbod op buitenlandse financiering voor moskeeën, een wet die in Oostenrijk al is ingevoerd.

Volgens de Oostenrijkse minister is er behoefte aan "verdere verbeteringen in de samenwerking en gegevensuitwisseling tussen de gerechtelijke en veiligheidsautoriteiten van de EU-lidstaten", om terrorisme doeltreffend te bestrijden.

In Oostenrijk zijn imams nu al verplicht om zich te laten registreren. Deze wet wordt gehandhaafd door de Islamitische Religieuze Gemeenschap van Oostenrijk (IGGÖ). Ook is het verbod op symbolen die verband houden met extremistische organisaties, tot zowel de extreemrechtse nationalistische Oostenrijkse identiteitsbeweging als islamistische groeperingen uitgebreid.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team