Zoeken

Ontsnapte Yousef Mohamed Lehrech in Duitsland gearresteerd

26 januari 2024 - 15:00 - Wereld

©

Yousef Mohamed Lehrech, die als extreem gevaarlijk werd beschouwd, is gearresteerd op een treinstation in Leipzig, Duitsland. Lehrech was ontsnapt uit de gevangenis van Alcalá Meco in Madrid, waar hij vastzat voor twee moorden.

De politie werkte samen met het Europees netwerk van fugitive-teams (ENFAST) om de verplaatsingen van Lehrech, in het crimineel milieu bekend als El Pastilla, te traceren tot in Duitsland. Hij ontsnapte op 23 december tijdens een bezoek van familieleden, gebruik makend van de drukte tijdens de kerstperiode.

Lees ook: Marokkaanse huurmoordenaar uit Spaanse gevangenis ontsnapt

Ondanks dat Lehrech als een hoogrisicogevangene werd beschouwd en intensieve bewaking vereiste, was hij geplaatst in een jeugdmodule waar gevangenen aan activiteiten deelnemen en bepaalde gedragsregels volgen. Na zijn ontsnapping startte het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken een tuchtprocedure tegen meerdere ambtenaren.

De jonge Marokkaan zat in de gevangenis in afwachting van zijn proces voor de vermeende moord op een drugshandelbaas in Ceuta, Nayim K.A., alias Tayena, die op 12 april 2023 in Los Barrios (Cádiz) werd doodgeschoten. Kort na deze moord werd El Pastilla gearresteerd als hoofdverdachte. Hij werd ook onderzocht voor de onopzettelijke moord op een jongeman in Algeciras, die hij vermoedelijk met iemand anders had verward.

El Pastilla’s ontsnapping uit de gevangenis was mogelijk door verschillende fouten in de beveiligingsprotocollen. Hij was op 3 december in Alcalá Meco aangekomen vanuit het centrum van Botafuegos in Algeciras. Hij kreeg kort na zijn aankomst bezoek van vier familieleden. Tijdens het wachten op een afspraak met zijn vriendin, mengde El Pastilla zich met een groep van elf familieleden van andere gevangenen die vertrokken. Hij sloot zich bij hen aan zonder argwaan te wekken bij de bewakers, en geen van de aanwezige familieleden waarschuwde de autoriteiten, ondanks hun zichtbare verbazing op de beveiligingscamera’s.

Lees ook: Gezocht in heel Europa: Yousef Mohamed Lehrech in Marokko?

Bij de controlepost gaf een andere ambtenaar de identiteitsbewijzen terug aan de bezoekers, een gebruikelijke praktijk om in- en uitgangen te controleren. Op dat moment wist "El Pastilla" te ontsnappen via een zijdeur, zonder dat de ambtenaar zijn manoeuvre opmerkte.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team