Zoeken

Marokko wint diplomatieke rel met VS over Sahara

24 april 2013 - 17:24 - Marokko

©

De Verenigde Staten hebben hun verzoek om de VN-waarnemersmissie Minurso onderzoek te laten doen naar mensenrechtenschendingen in de Sahara, laten varen. Dat meldt een diplomatieke bron aan Reuters.

Een Marokkaanse verantwoordelijke bevestigt dat een nieuwe resolutie klaar ligt, waarin wordt aangemoedigd tot meer respect voor de mensenrechten, maar zonder naar de Minurso te verwijzen.

Het Amerikaanse voorstel was zeer slecht ontvangen in Marokko. Amerika zou de resolutie hebben laten aanpassen door de tussenkomst van Koning Mohammed VI, meldt een andere verantwoordelijke aan Akhbar Al Yaoum.

Na onderhandelingen tussen het koningshuis, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Verenigde Staten, heeft Washington aan de "Groep van Vrienden van de Sahara" (Frankrijk, Spanje, Rusland en het Verenigde Koninkrijk, gevraagd een nieuwe ontwerpresolutie voor te bereiden. Deze wordt donderdag aan de VN-Veiligheidsraad gepresenteerd.

Het koninklijke kabinet heeft intussen contact opgenomen met Marokkaanse politieke partijen en NGO’s, om hen van de diplomatieke overwinning van Marokko op de hoogte te brengen.

Samir Bennis, Marokkaan en politiek adviseur bij de VN in New York, meent te weten dat de terugtrekking van de VS maar een gerucht is. Wel wordt volgens hem het voorstel ingrijpend hervormd.

Het Polisario dreigde intussen opnieuw de wapens op te nemen tegen Marokko. Algerije denkt dat Frankrijk en Spanje er enkel op uit zijn hun status van belangrijkste handelspartners van Marokko te behouden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team