Zoeken

Normalisatie Marokko Israël kan machtsevenwicht in MENA-regio veranderen

17 december 2020 - 14:20 - Marokko

©

Algerije lijkt verbijsterd te zijn door het herstel van de Israëlisch-Marokkaanse betrekkingen en de Amerikaanse erkenning van het Marokkaanse karakter van de Sahara.

Het land beschouwt de twee besluiten als een bedreiging voor de stabiliteit in de regio. Abdelaziz Djerad, de Algerijnse premier, kwalificeert de twee gebeurtenissen als "buitenlandse manoeuvres van destabilisatie", omdat ze het machtsevenwicht in de MENA-regio zouden kunnen verstoren.

Marokko kan alleen maar tevreden zijn over de diplomatieke vooruitgang die het heeft geboekt. Ze biedt nieuwe kansen en opent nieuwe horizonten. Pierre Razoux, onderzoeksdirecteur bij het De Mediterranean Foundation of Strategic Studies (FMES) en auteur van "Tsahal: nieuwe geschiedenis van het Israëlische leger", vertelt dat de twee evenementen problemen kunnen veroorzaken.

Aan RFI zegt Razoux dat de normalisatie Marokko enerzijds in staat stelt om nog dichter te staan bij de Verenigde Staten en te kunnen rekenen op een bepaalde vorm van technische en militaire bijstand en van wapendeals die aan de afspraken worden verbonden. Anderzijds zal het de "relatie met Algerije nog meer verslechteren en misschien zelfs de Algerijnse militaire autoriteiten ertoe aanzetten om nauwer met Iran te gaan samenwerken."

De expert stelt dat "alle rivaliteiten en conflicten op het Arabische schiereiland, de Perzische Golf en de Levant het Midden-Oosten op die manier eigenlijk naar de Middellandse Zee worden geëxporteerd".

Bladna.nl