Zoeken

Nieuwe ontwikkelingen rond tunnel tussen Spanje en Marokko

13 mei 2024 - 14:00 - Wereld

©

De Spaanse overheid heeft het staatsbedrijf Ineco opdracht gegeven om een nieuw voorontwerp te maken voor de tunnel die Spanje en Marokko onder de Straat van Gibraltar moet verbinden. Het document wordt verwacht tegen 2026, het jaar waarin de werkzaamheden aan de spoorwegtunnel naar verwachting zullen beginnen.

Ineco zal een eerder voorontwerp uit 2007 actualiseren, dat destijds werd gemaakt door de bedrijven Typsa (Spanje), Ingema (Marokkaanse), Lombardi (Zwitserse) en Geodata (Italiaanse). De Spaanse ingenieursfirma zal alle technische en economische gegevens verzamelen en analyseren die nodig zijn voor de uitvoering van het project.

Lees ook: Spanje en Marokko wijzigen plan voor tunnel onder Straat van Gibraltar

Volgens eerdere studies is de kostprijs van het project geraamd op ongeveer 10 miljard euro. Dit aanzienlijk bedrag moet worden gefinancierd met de hulp van Europese en Afrikaanse financiële instellingen. De Marokkaanse en Spaanse autoriteiten hebben hun engagement herhaald om de tunnel te bouwen voor het WK 2030, dat door beide landen samen met Portugal wordt georganiseerd.

Ineco zal een nieuw, langer traject voorstellen voor de tunnel onder de Straat van Gibraltar. De oorspronkelijke lengte van het project was 14 kilometer met een diepte van 1000 meter. Er zullen alternatieven worden bekeken om de bouw van een langere tunnel mogelijk te maken met een diepte van minder dan 300 meter, meldt de Spaanse krant Vozpopuli.

Lees ook: Dit gaat de tunnel tussen Marokko en Spanje kosten

Het oorspronkelijke plan voorzag in een monotube spoorwegtunnel en een parallelle tunnel voor het vervoer van personen en goederen. De nieuwe studies zullen zich concentreren op de mogelijkheid om de tunnel aan te sluiten op het Europese spoorwegnet, waardoor Rabat en Madrid met elkaar verbonden zouden kunnen worden vóór het WK 2030.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team