Zoeken

Nieuwe informatie over bosbranden in Algerije waarvan Marokko de schuld kreeg

21 februari 2022 - 09:00 - Wereld

©

Abdelmohssine Abou Jalibi, lid van de Algerijnse terroristische organisatie ’Al-Qaeda in de islamitische Maghreb’ (AQIM), zegt dat Algerije verantwoordelijk is voor de branden die het noorden van her land hebben verwoest. Algiers zei eerder dat Rabat verantwoordelijk was voor de bosbranden.

"De branden waren niet natuurlijk, ze werden aangesticht door mensen, in dit geval het Nationaal Volksleger (ANP). Het leger omsingelde hen in een zwaar bebost gebied in de bergen, met een moeilijk begaanbaar terrein dat als doorgang wordt gebruikt door terreurgroepen, die zich verplaatsen via de bergen en bossen van Boumerdes, Tizi Ouzou, of Bejaïa en Bordj Bou Arréridj," aldus Jalibi in een video die geplaatst werd op de website van de Andalus Foundation, van de terreurorganisatie Al-Qaeda.

Lees ook: Koning Mohammed VI spreekt Tebboune over branden in Algerije

"Zwaar bewapend en uitgerust met onder meer helikopters en ander groot militair materieel, staken ANP-soldaten grote branden aan om de leden van AQIM te belegeren. Daarbij werden grote stukken cederbos vernietigd in het noorden van Algerije, de regio waar de organisatie is ontstaan, vervolgt Abdelmohssine Abou Jalibi. Het Algerijns leger bezet nu dit deel van het Algerijnse grondgebied.

Lees ook: Abdelmadjid Tebboune haalt opnieuw uit naar Marokko

Begin augustus hebben branden het noorden van Algerije geteisterd. Algiers, dat net zijn banden met buurland Marokko had verbroken, beschuldigde Rabat ervan achter de bosbranden te zitten. Tijdens een vergadering van de Hoge Veiligheidsraad (HCS), onder voorzitterschap van het Algerijnse staatshoofd Abdelmadjid Tebboune, werden de Beweging voor Zelfbeschikking van Kabylië (MAK) en de Rachad-beweging, ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de dodelijke branden, waarbij meer dan 90 mensen om het leven kwamen. De twee bewegingen worden ingedeeld onder "terroristische organisaties" en zouden in bescherming zijn genomen door Marokko en Israël.

Bladna.nl