Zoeken

Netflix overweegt vestiging in Marokko

8 oktober 2022 - 21:00 - Cultuur

©

Mehdi Bensaïd, Marokkaanse minister van Cultuur, heeft begin deze week een ontmoeting gehad met de speciale gezant van de president van Netflix, om te onderhandelen over de installatie van het Amerikaanse platform in Marokko en het jaarlijkse aantal buitenlandse producties in het koninkrijk tegen 2027 te verhogen.

Het "strategisch partnerschap" tussen Netflix en Marokko heeft als doel een grotere aanwezigheid van Marokkaanse producties op dit platform tot stand te brengen, maar ook meer inhoud te produceren over de geschiedenis van het koninkrijk. "Het idee is om met het Marokkaans Filmcentrum CCM een jaarlijks contingent Amerikaanse series en Marokkaanse coproducties te initiëren, die gewijd zullen zijn aan onze geschiedenis, naar het voorbeeld van wat ook al gebeurt met de Franse, Engelse, Spaanse en Amerikaanse geschiedenis", verklaarde Mehdi Bensaïd aan Médias24.

Lees ook: Marokko: buitenlandse filmopnames brengen recordbedrag op

Volgens de minister van Cultuur kan Marokko een klein percentage van de miljarden dollars die Netflix per jaar uitgeeft aan de productie van films en series, naar zich toe trekken. "Inderdaad, naast de serie Lioness en de speelfilm Lonely Planet die ze hier al voor 190 miljoen dirham produceert, willen we dat het bedrijf zich in Marokko vestigt, zoals recent ook in Nigeria", aldus de minister.

"De eerste stap tijdens de bijeenkomst is luisteren en vervolgens brengen we hen in contact met de studio’s van Ouarzazate en de toekomstige studio’s van Marrakech, zodat er het hele jaar samengewerkt kan worden. Zo kan de stad die gespecialiseerd is in filmopnames, over de jaren heen meer zichtbaarheid krijgen, met name in televisieseries die meerdere seizoenen en tientallen afleveringen omvatten", vervolgt Mehdi Bensaïd.

Lees ook: Nieuwe romantische Netflix-film in Marokko opgenomen

Met de installatie van Netflix in Marokko hoopt Bensaïd het koninkrijk tegen 2027 in de top 5 van buitenlandse filmlocaties in de wereld te plaatsen. "Tegen de tijd dat andere studio’s opkomen, is het goed mogelijk om een jaaromzet van een miljard dollar per jaar te bereiken, wat tien keer meer is dan wat we dit jaar zullen halen," zei hij. Een tweede bijeenkomst met Netflix is gepland voor november om dan "eindelijk tot zaken te komen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team