Zoeken

Nederlandse Marokkaan is baas IS-gevangenis waar James Foley zat

29 augustus 2014 - 22:43 - Marokkanen in het buitenland

©

Een Nederlandse Jihadist van Marokkaanse afkomst zou de gevangenis leiden waar James Foley opgesloten zat. De Amerikaanse journalist werd medio augustus publiekelijk onthoofd door een strijder van IS.

De echte naam van de Marokkaan is niet gekend, maar volgens De Telegraaf wordt de gevangenis in Syrië waar de journalist vast werd gehouden, geleid door een zekere Abu Obeidah El Maghreba. Het feit dat de strijdersnaam op "El Maghreba" eindigt, wijst er volgens de krant op dat de man een Marokkaan is.

De bajesbaas van IS woonde in Nederland waar hij een ingenieursopleiding zou hebben gevolgd. Later vertrok hij voor de Jihad naar Syrië.

Deze informatie komt, volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws, van een Vlaamse ex-jihadist Jejoen Bontinck, die door IS werd opgesloten omdat hij weigerde mee te vechten. De 19-jarige Belg zat drie weken lang samen met journalist James Foley in een cel. Bontinck slaagde erin te vluchten en keerde terug naar België.

Tijdens hun opsluiting spraken Jejoen Bontinck en James Foley langdurig met elkaar. Ze beloofden elkaars familie te verwittigen als één van hen vrij zou komen. Bontinck hield zijn belofte en heeft alle informatie waarover hij beschikte overgedragen aan de familie van James Foley en de inlichtingendiensten.

Strijders van de Islamitische Staat

Marokkaanse strijders

Marokko schat dat er op heden ruim 3000 Marokkanen in Irak en Syrië vechten. Sommigen van hen hebben een belangrijke rol bij organisaties zoals de Islamitische Staat.

Tientallen van deze strijders hebben echter spijt van hun beslissing om in conflictgebieden te gaan vechten en willen nu naar Marokko terugkeren. Zij onderhandelen momenteel met de Marokkaanse autoriteiten.

Marokko vreest dat ze bij hun terugkeer terreuraanslagen plegen in het land. In ruil voor hun vrijheid beloven de Marokkaanse strijders echter niets te ondernemen om de nationale veiligheid in gevaar te brengen.

Bladna.nl