Zoeken

Nederlandse innovatie in Agadir: nieuwe high-tech tomatenserre

10 december 2023 - 08:00 - Marokko

©

Een Nederlandse groep heeft plannen aangekondigd om een innovatief serreproject voor de teelt van tomaten in Agadir te starten.

Het bedrijf, dat al aanwezig is in Marokko, is van plan om een 11 hectare groot terrein om te vormen tot een geavanceerde serre. Het ontwerp is geïnspireerd op de Canarische serre, een type dat veel voorkomt in de regio van Agadir. Het onderscheidende kenmerk van deze nieuwe serre is de hoogte en de geavanceerde technologie die binnenin wordt gebruikt.

Lees ook: Marokkaanse tomaat belemmering voor Nederlandse tomatenexport

De structuur van de serre zal 7 meter hoog zijn, wat 1 meter hoger is dan de huidige serres van het bedrijf in Marokko. Het zal uitgerust zijn met staalconstructies voor de teelt, systemen voor de afvoer van water, railtransport binnen de serre, automatisch intern transport en sensoren die gekoppeld zijn aan computers voor geavanceerde data-analyse en dashboardcontrole.

Lees ook: Marokko is tweede tomatenleverancier Britse markt, net na Nederland

Het bedrijf heeft ambitieuze uitbreidingsplannen en streeft ernaar om in de komende jaren tot 100 hectare eigen terrein en nog eens 100 hectare bij partnerproducenten te bewerken. Voor het komende seizoen mikt de groep op 50 hectare eigen teelt en 50 hectare bij partnerproducenten.

Bladna.nl