Zoeken

Nederland: de mislukte terugkeer van Marokkanen

16 februari 2011 - 09:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Te Breda zijn er meer en meer Marokkanen die terugkeren naar Marokko om er zich te vestigen. Deze terugkeer is heel vaak een tegenvaller en maar zelden een succes. Volgens cijfers van de stad Breda, komen de meesten terug naar Nederland binnen de drie jaar.

In 2008 verlieten 120 personen van Marokkaanse afkomst hun verblijfplaats Breda om zich te vestigen in Marokko, sindsdien zijn er reeds 93 onder hen teruggekomen naar Nederland. In 2009, waren er nog meer vertrekkenden, 150 personen verlieten toen Nederland en 96 kwamen terug binnen de twee jaar.

De hoofdzakelijke reden van de terugkomst naar Nederland is het onvoldoende voorbereid zijn op de "definitieve" terugkeer naar Marokko. De jarenlang in Nederland gevestigde Marokkanen hebben neiging om hun land van herkomst te "idealiseren", dit wordt tevens in de hand gewerkt door het gespannen politieke klimaat met betrekking tot de immigratie in Nederland.

Andere reden aangehaald door de mensen die de ervaring van de terugkeer hebben beleefd zijn o.a. slechte ziektezorg systeem, een gevoel van sociale uitsluiting voor de vrouwen, die zich minder vrij voelen, het missen van vrienden en familie die in Nederland gebleven zijn et het onderwijs.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team