Zoeken

In Nederland gearresteerde Said Chaou zal aan Marokko worden uitgeleverd

29 juni 2017 - 22:00 - Wereld

©

Enkele dagen na terugroeping van de ambassadeur van Marokko in Nederland hebben de Nederlandse autoriteiten Said Chaou gearresteerd. Dat meldt het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse zaken en Samenwerking.

In een verklaring laat het ministerie weten dat de arrestatie van Chaou “een erkenning is van de geloofwaardigheid van de Marokkaanse Justitie en de betrouwbaarheid van de beschuldigingen tegen de heer Chaou”. Zijn aanhouding is een “belangrijke stap in de behandeling van deze georganiseerde misdaad zaak die al jaren duurt. Sinds zeven jaar én voor de eerste keer, worden de Marokkaanse verzoeken op een serieuze en concrete manier behandeld.”

Het ministerie stelt tevens dat Said Chaou in Marokko zal worden berecht. De Marokkaanse en Nederlandse autoriteiten hebben in de afgelopen maanden “veel contacten” gehad over de zaak en nog meer in de afgelopen dagen, wat uiteindelijk heeft geleid tot “gerechtelijke procedures in samenwerking tussen de twee landen”.

De arrestatie van het voormalig Kamerlid volgt op meerdere arrestatiebevelen die door Marokko werden uitgevaardigd sinds 2010 en een verzoek tot uitlevering uit juni 2015. De Marokkaanse autoriteiten probeerden Chaou zeven jaar lang te laten arresteren.

Said Chaou wordt in Marokko van ernstige criminele misdaden beschuldigd, waaronder moord, corruptie en internationale drugshandel. Chaou werd in juni 2015 al in Nederland gearresteerd voor zijn banden met een crimineel netwerk en drugs- en wapenhandel. De zaak zal nog voor het einde van het jaar door de Nederlandse justitie worden behandeld.

Verschillende media berichten echter dat Marokko de arrestatie van de Marokkaanse Nederlander wenste vanwege zijn steun aan de demonstraties in de Rif. Chaou zou al maanden de protestbeweging Hirak financieren.

Het ministerie belooft in ieder geval dat de samenwerking met de Nederlandse autoriteiten zijn normale loop zal hervatten omdat “Nederland ervoor heeft gekozen om de bilaterale samenwerking en de ontwikkeling van de coöperatie in verschillende sectoren te beschermen”.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team