Zoeken

Moslima wint rechtszaak tegen Tsjechische universiteit om hoofddoek

11 december 2019 - 12:00 - Wereld

©

Het Tsjechische hooggerechtshof heeft gelijk gegeven aan een Somalische studente die in 2013 door een hogeschool voor verpleegkunde was geweigerd vanwege haar hoofddoek.

Zes lange jaren waren nodig maar Ayan Jamaal Ahmednuur heeft uiteindelijk gelijk gekregen van de justitie. Het besluit werd op de website van het hooggerechtshof gepubliceerd.

Volgens het hof moet de Tsjechische Republiek respect hebben voor het religieus pluralisme en mag geen enkele religie worden gediscrimineerd, behalve om uitzonderlijke redenen.

De rechtbank van eerste aanleg in Praag had de klacht van Ayan Jamaal Ahmednuur verworpen. De jonge studente kon echter bewijzen dat ze het slachtoffer was geworden van indirecte discriminatie op de toegang tot het onderwijs vanwege haar geloof.

Ayan Jamaal Ahmednuur verliet de Hogeschool al na enkele dagen in september 2013 nadat de directeur haar had gevraagd om haar hoofddoek tijdens theoretische lessen af te doen, dit terwijl de studente eerder al met de school was overeengekomen dat ze haar hoofddoek enkel tijdens de praktijklessen zou afdoen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team