Zoeken

Marokkanen eisen publicatie namenlijst daders kapitaalvlucht

6 januari 2014 - 20:36 - Marokko

©

Naar aanleiding van de recente uitspraken van Premier Abdelilah Benkirane over Marokkaanse politici betrokken bij kapitaalvlucht, eisen steeds meer mensen de bekendmaking van hun namen.

Overheidsbronnen vertelden aan Assabah dat er al ruim zes maanden aan een namenlijst wordt gewerkt, van politici die illegaal geld in het buitenland hebben gestald. Het initiatief hiervan werd genomen door de voormalig minister van Financiën Nizar Baraka en wacht enkel op de goedkeuring van de regering.

Nizar Baraka stelde eerder dat de lijst niet nauwkeurig genoeg was, met name omdat ook Marokkanen in het buitenland en de winst van buitenlandse bedrijven in Marokko waren meegeteld.

Fraudeurs gebruiken verschillende middelen om hun geld illegaal Marokko uit te krijgen. Vervalste facturen met bedragen die veel te hoog zijn of contracten met niet-Marokkaanse bedrijven behoren tot de veel gebruikte listen.

Leden van de PJD die als eersten de publicatie van deze lijst vroegen, denken er vandaag helemaal anders over. Zo is Abdelaziz Aftati ervan overtuigd dat de lijst nooit zal worden vrijgegeven. Aan h24info verklaarde de Kamerlid, bekend als een grote voorstander van transparantie, dat "de wet duidelijk was".

"Mensen met eigendommen en rekeningen in het buitenland moeten contact opnemen met de bank, die hun zaak vertrouwelijk zal oplossen. De PJD mag niet zomaar van alles veranderen. Dit soort informatie wordt verspreid door mensen die de maatregel willen doen falen.", aldus Aftati.

Bladna.nl