Zoeken

Amazigh voornaam ’Anir’ geweigerd in Marokko

17 februari 2014 - 21:33 - Marokko

©

Een man uit Casablanca heeft zijn pasgeboren zoontje ’Anir’ niet kunnen inschrijven bij de burgerlijke stand. De ambtenaren weigerden omdat de voornaam Anir niet op de Marokkaanse lijst van toegestane namen staat.

Mohamed Daghour, de vader van de kleine Anir, vindt het een "racistisch gedrag" dat in strijd staat met de Grondwet van 2011. Anir betekent engel in het Tamazight.

Ondanks de erkenning van het Tamazight als officiële taal in de Marokkaanse grondwet, verbieden ambtenaren van de burgerlijke stand nog regelmatig Amazigh voornamen. Dat meldt het Amazigh Observatorium van de Rechten en Vrijheden.

In 2013 werden nog tientallen gevallen van naamweigeringen gemeld in Marokko. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft desondanks herhaaldelijk het bestaan ​​van een namenlijst ontkend. Bij de openbare dienst wordt deze lijst ’Al Kashaf’ genoemd.

Vorig jaar had Mohand Laenser, toen nog minister van Buitenlandse zaken, in een circulaire aan ambtenaren in Marokko en in het buitenland, gevraagd om Amazigh voornamen niet meer te weigeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team