Zoeken

Nadia Moussaid openhartig over embryoselectie

9 april 2022 - 17:00 - Cultuur

©

Presentatrice Nadia Moussaid sprak zeer openhartig over het traject waarin ze zit om zwanger te worden. Haar verloofde is namelijk drager van een erfelijke vorm van darmkanker, waardoor ze voor embryoselectie kozen om te voorkomen dan hun kindje dat ook krijgt.

In 2019 begon het stel aan een traject om zwanger te worden, toen er bij haar verloofde Geert werd vastgesteld dat hij drager is van het Lynch-syndroom, een erfelijke aandoening die een verhoogde kans geeft op het ontstaan van darmkanker. "Dat gen kan hij doorgeven", vertelde Moussaid in het tv-programma De Geknipte Gast. "De kans dat je ziek wordt, is echt heel groot. Hij is zelf zijn beide ouders verloren aan die ziekte. Wij willen niet een kindje op de wereld zetten dat dat gen ook heeft. Je moet dan vanaf je achttiende zwaar gecontroleerd worden", zegt Moussaid, geciteerd door het AD.

Lees ook: Nadia Moussaïd maakt serie over migratieverhaal vader

Het koppel doet aan embryoselectie om hun kinderwens een kans te geven. "In het lab worden er dan embryo’s gemaakt", legt Moussaid uit. "Allemaal heel romantisch, not! Dan kunnen ze kijken welke van die embryo’s dat gen hebben en welke niet. Die dat gen hebben, worden vernietigd. Dat is heel surrealistisch, maar dan hou je dus gezonde embryo’s over. Daar zijn we al een paar jaar mee bezig." Dat is volgens de presentatrice een zeer zwaar traject. "Ook wat je als vrouw zijnde allemaal moet ondergaan, al die hormonen en naalden." Omdat het zo lang duurt, is het moeilijk optimistisch te blijven. "Het is wel heel spannend, zeker omdat we al heel lang kinderen willen. Ik ben bijna 38, het zal steeds moeilijker gaan. De kansen zijn niet onuitputtelijk."

Lees ook: Nora Gharib wil geen foto’s van dochter Chams op social media

De relatie van de Op1-presentatrice wordt met het traject ook flink op de proef gesteld. "Het is pittig. Je wilt ergens dat de ander precies begrijpt wat jij doormaakt, maar dat kan natuurlijk niet. Dan doe je je best om elkaar te vinden, maar dat lukt niet altijd. Je gaat ook anders om met teleurstellingen. Je raakt elkaar onderweg wel eens kwijt en dan vind je elkaar weer terug. We hebben relatietherapie nog steeds, dat kan ik iedereen aanraden."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team