Zoeken

Mysterieuze verdwijning kunstwerken die door Hassan II aan het parlement zijn geschonken

8 december 2020 - 15:40 - Cultuur

©

Bij het samenstellen van een overzichtstentoonstelling van de Marokkaanse kunstenaar Fouad Bellamine is de verdwijning van drie van zijn kunstwerken aan het licht gekomen. Het gaat hier om werken die door wijlen Koning Hassan II aan het Marokkaanse parlement zijn geschonken.

Op 20 november werd de expositie van kunstwerken van de schilder Fouad Bellamine geopend in het Mohammed VI Museum in Rabat. Tijdens de samenstelling van de expositie "Entry into Matter" van het werk van de 70-jarige kunstenaar, bleek dat er drie kunstwerken ontbraken. Het gaat om de drie doeken die in de jaren tachtig door de toenmalige Koning Hassan II aan het parlement zijn geschonken. Het museum heeft werken uit verschillende internationale musea en privécollecties in bruikleen.

"Ik had graag gezien dat ze aanwezig waren bij deze overzichtstentoonstelling", betreurt de kunstenaar. "Ik vindt het maar een zielige bedoening. Pas drie decennia later ontdek ik dat drie van mijn werken, waarvan ik dacht dat ze nog in het Parlement waren, er niet meer zijn", vervolgt Bellamine. De huidige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Habib El Malki, en zijn voorgangers hebben nog geen reactie gegeven op de vraag waar de kunstwerken zijn gebleven. De oudste ambtenaar in het parlement, Abdelhay Bennis, bevestigt in zijn memoires dat de doeken zijn verdwenen tijdens de bouw van het Huis van Raadsleden.

"We kunnen voorlopig niet zeggen dat de werken van Fouad Bellamine zijn verdwenen", zegt de directeur van het Mohammed VI-museum, Abdelaziz Idrissi, tegen het tijdschrift Jeune Afrique.
Er zijn al vaker schilderijen die door Koning Hassan II aan het parlement zijn geschonken, terug gevonden in kunstcollecties binnen en buiten Marokko. Idrissi zegt echter dat de verblijfplaats van de drie werken van Bellamine op dit moment nog een mysterie is. Ook geeft hij aan dat het museum geen verder onderzoek gaat doen om de kunstwerken boven water te krijgen.

Het meest pijnlijke aan deze affaire is dat het parlement zelf in 2019 nog een wetgeving heeft aangenomen om de kunst die aan hen wordt geschonken te beschermen. In februari van dat jaar ondertekenden de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Habib El Malki en de toenmalige minister van Cultuur, Mohamed Laâraj, hiervoor nog een overeenkomst.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team