Zoeken

Eerste museum van hedendaagse kunst opent deuren in Rabat

26 juli 2014 - 13:44 - Cultuur

©

Het Nationaal Museum van Hedendaagse Kunst in Rabat gaat op donderdag 25 september eindelijk open. Het is het eerste museum van hedendaagse kunst dat in Marokko wordt geopend sinds de onafhankelijkheid. Koning Mohammed VI zal de openingsceremonie bijwonen en het lintje doorknippen.

Gelegen in hartje Rabat, op de hoek van de Moulay El Hassan en Allal Ben Abdellah lanen, beslaat het museum van hedendaagse kunst een oppervlakte van 6813 vierkante meter en is verdeeld over drie verdiepingen. De Nationale Federatie van Musea schat dat het nieuw museum jaarlijks 60.000 tot 70.000 bezoekers over de vloer zal krijgen.

Architect Karim Chakor was verantwoordelijk voor het ontwerp van het museum. Hij zocht inspiratie in de monumentale regeringsgebouwen daterend uit het Franse protectoraat. Het museum vergde een investering van 200 miljoen dirham en werd grotendeels gefinancierd door het Hassan II Fonds voor Economische en Sociale Ontwikkeling. Het Ministerie van Cultuur, eigenaar van het gebouw, besteedde 44 miljoen dirham aan het project.

100 jaar creatie

Verantwoordelijken van het museum bereiden momenteel de openingstentoonstelling voor. Deze heeft als thema ’100 jaar creatie’ en zal twaalf maanden lang de geschiedenis van de Marokkaanse kunst tussen 1914-2014 tentoonstellen. Ruim 300 exposities in chronologische volgorde staan gepland.

De opening van het museum van hedendaagse kunst in de Marokkaanse hoofdstad was gepland voor 2011 maar kende veel vertraging. De bouw ging van start in 2005 en nam bijna tien jaar in beslag.

De inhuldiging van het museum is onderdeel van een overheidsprogramma gericht op het versterken en verrijken van de culturele infrastructuur in Marokko. Het museum wordt een uitwisselingsruimte voor Marokkaanse en buitenlandse kunstenaars, maar ook plek waar het groot publiek de geschiedenis en cultuur zal leren en beleven. Het Marokkaans museum zal bovendien regelmatig grote culturele evenementen hosten.

Bladna.nl