Zoeken

Moslima’s huren privé-zwembaden door boerkiniverbod in Frankrijk

28 mei 2022 - 19:40 - Wereld

©

Door het boerkini verbod in openbare zwembaden in Franse steden, met uitzondering van Grenoble en Rennes, huren moslimvrouwen steeds meer privé-zwembaden om er beschermd te kunnen zwemmen.

"Hier kun je in je zwempak zitten en beschermd zijn tegen blikken," vertelt Souaida, een moeder en al lang voorstander van dit verhuurconcept, aan Europa 1. Ze kwam met haar zus Imen baden in een privé-zwembad in een huis in Lampertheim, bij Straatsburg (Bas-Rhin). De twee zussen betalen 30 euro per uur om het zwembad aan Betty Reibel te huren. Ook al zijn de kosten hoog, toch baden ze liever in een privé-zwembad omdat het dragen van een boerkini verboden is in openbare baden. "Het is waar dat het goedkoper zou zijn om naar een openbaar zwembad te gaan, maar het is deze privé-omgeving die ons aanspreekt en het feit dat we allerlei soorten kleren kunnen dragen".

Lees ook: Marokko: zwembad weigert vrouw met boerkini

Afgezien van moslimvrouwen benaderen ook Joodse vrouwen Betty Reibel. "De vraag die ik het vaakst gesteld krijg is: ’Is er een alternatief?’ De vrouw, die al vier jaar bij Swimmy ingeschreven is, zegt: "Ik vroeg me af of ik gezien mocht worden. En ik antwoordde: ’Nee, ik heb jaloezieën gekocht om de ramen te sluiten’". Ze kon zich niet voorstellen dat ze zoveel klanten zou krijgen.

Lees ook: België: zwembad moet boerkini toelaten

In het hele land is het duidelijk: 200.000 klanten en 4000 particuliere zwembadeigenaars, volgens Swimmy, een platform dat zwembaden verhuurt tussen particulieren. "Ze willen niet gezien worden in badkleding en willen een privé ruimte waar ze kunnen baden," bevestigt Raphaëlle de Monteynard, de oprichtster van Swimmy.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team