Zoeken

Morchidates, religieuze leraressen en activisten voor gendergelijkheid in Marokko

11 april 2023 - 13:00 - Marokko

©

Bouchra El Korachi is een van de honderden "Morchidates" of vrouwelijk predikanten, die door het Marokkaanse ministerie van Islamitische Zaken zijn aangesteld om in de verschillende moskeeën van het koninkrijk les te geven over de Koran, Sharia en "fiqh", de islamitische wet. Tijdens de heilige maand Ramadan intensiveren zij hun lessen om vrouwen te onderwijzen.

In de moskee "Al Aadam" in de Medina van Rabat ontvangt Bouchra El Korachi haar leerlingen na afloop van het middaggebed, samen met twee andere predikanten. De vrouwen hebben verschillende leeftijden en opleidingsniveaus. Een deel van de les ging die dag over de herdenking van de "Slag bij Badr", die in het jaar 624 bij Mekka plaatsvond. Een gebeurtenis van groot symbolisch belang voor moslims, omdat het de eerste overwinning van de Profeet Mohamed markeert.

Lees ook: België: vrouwelijke predikanten voor moskeeën

Bouchra geeft minstens twee lessen over de Koran per week in verschillende moskeeën in het koninkrijk, evenals gratis lessen over de hadith en beantwoordt ze vragen van gelovigen. Bouchra geeft ook online klassen en begeleidt mensen die de bedevaart naar Mekka willen maken. Met de ’familieadviescommissie’ proberen zij en haar collega’s oplossingen te vinden voor familie- of relatieproblemen van vrouwen. In dit kader werken de Morchidates "met een psycholoog, een rechter en een expert in vrouwenrechten", zegt ze aan EFE.

Met een master in islamitische studies, behoort Bouchra El Korachi tot één van de eerste lichtingen van vrouwelijke predikers aan het Mohammed VI Instituut van Imams, Morchidines en Morchidates, dat in 2015 werd opgericht. "Onze rol is het bewaren van de religieuze identiteit van de gelovigen in overeenstemming met de waarden van de gematigde Islam waartoe het land zich heeft verbonden, het waarborgen van hun geestelijke rust en het uitleggen van de religie in eenvoudige taal", vertelt de predikante die een vertrouwensrelatie heeft met de gelovigen in de moskeeën.

Lees ook: Marokko stuurt imams naar Europa om "Marokkaanse islam" te verspreiden

"Wij proberen de waarden van solidariteit en spiritualiteit over te brengen. Wij ondersteunen de emancipatie van vrouwen en hun psychologisch en spiritueel evenwicht, zodat zij kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de samenleving. We willen niet dat vrouwen zichzelf als zwak zien," zegt Bouchra. Naast het prediken, strijden de Morchidates ook tegen analfabetisme en spelen zij een rol in onderwijscentra en de gevangenissen in het koninkrijk.

Bladna.nl