Zoeken

Mohammed VI schaft handkus af?

3 augustus 2012 - 22:30 - Marokko

De handkus zou binnenkort worden afgeschaft door het koningshuis in Marokko. Tijdens de viering van de 13e verjaardag van de troonsbestijging van koning Mohammed VI op maandag, hebben de meeste gasten enkel de schouder van de Koning gekust.

Ook al is de handkus in Marokko niet meer verplicht voor de burgers, blijft deze praktijk nog van toepassing voor legerofficieren.

Andere nieuwigheid, de eedaflegging aan de Koning, traditie sinds Hassan II, werd niet op dag van het Feest van de Troon gehouden. Er is echter geen enkel officiële persbericht uitgegeven waarin het einde van de handkus of de eedaflegging worden aangekondigd.

Voor politicoloog Mohamed Darif, moet Mohammed VI, als hij besloten heeft om de eedaflegging af te schaffen, dit in een toespraak aankondigen.

De Marokkaanse antropoloog Mohamed Naji oordeelt dat, als de eedaflegging wordt afgeschaft, het een blijk van koninklijke intellect zou zijn, en in akkoord met de Grondwet zou zijn.

De handkus en de eedaflegging werden sinds tientallen jaren opgelegd door de Marokkaanse wet, dewelke de Koning sacraliseert. Maar deze teksten werden niet opgenomen in de nieuwe grondwet, waarin enkel wordt vermeld dat de Koning onschendbaar is en gerespecteerd moet worden.

Verschillende bronnen beweren echter dat de eedaflegging niet is afgeschaft maar enkel uitgesteld, vanwege de Ramadan en de herdenking van de dood van Mohammed V, dat samenvalt met de tiende dag van de Ramadan.

Reageer op Facebook

Bladna.nl

Bladna.nl - 2017 - Contact - Archief - Archief tags - Over - Privacybeleid - Ons team