Zoeken

Eedaflegging aan Koning Marokko zorgt voor ophef

31 juli 2012 - 12:56 - Marokko

De ceremonie van eedaflegging aan Koning Mohammed VI, dat jaarlijks wordt gehouden ter gelegenheid van het Feest van de Troon in de aanwezigheid van de elite van het koninkrijk, zorgt voor een hevig debat tussen pro-en tegenstanders van de eeuwenoude praktijk.

Ahmed Toufiq, minister van Islamitische Zaken, stelt dat de "de ceremonie georganiseerd op de dag van het Feest van de Troon", wanneer aan de Koning trouw wordt gezworen (beia) "terwijl hij op zijn paard zit, beschermd door een parasol, ongetwijfeld verwijst naar het symbool van de boom waaronder de profeet Sidna Mohammed de beia ontving".

De interpretatie van de minister valt echter niet in de smaak van de geleerde Ahmed Raissouni, die gelooft dat de eedaflegging aan Mohammed VI plaatsvond in 1999, en dat als deze gemeend en eerlijk was, het onnodig is deze jaarlijks te herhalen.

De voormalige leider van de "Tawhid wal Islah" (Eenheid en Hervorming), reageerde verrast op de vergelijking gemaakt door Ahmed Taoufik tussen de boom van de profeet en de parasol van de Koning. Als een karikaturist namelijk had gewaagd om dit te tekenen, zou hij waarschijnlijk in de gevangenis zijn beland.

De eedaflegging aan koning Mohammed VI vindt dinsdag plaats in het Koninklijk Paleis in Rabat. Daarna wordt een diner aangeboden door de koninklijke familie in de aanwezigheid van de prinsessen.

Reageer op Facebook

Bladna.nl

Bladna.nl - 2017 - Contact - Archief - Archief tags - Over - Privacybeleid - Ons team