Zoeken

Mohammed VI: "Ik beloof niet dat ik zal slagen, maar ik beloof dat ik zal proberen"

30 juli 2019 - 12:00 - Marokko

©

In een lang artikel in de Franse krant Le Monde komt de journaliste Aicha Akalay terug op de 20 jaar aan de macht van Koning Mohammed VI. Ze stelt dat het koninkrijk vooruitgang heeft geboekt maar ook dat het de monarch "nog niet is gelukt om aan de ambities van sociale vooruitgang van Marokkanen te voldoen".

Twintig jaar geleden verklaarde Koning Mohammed VI: "Ik beloof jullie niet dat ik zal slagen, maar ik beloof jullie dat ik zal proberen". Twee jaar geleden gaf de Koning toe dat hij zijn doelen voor het land nog niet had bereikt. "We stellen met teleurstelling vast dat in sommige sociale sectoren, de resultaten niet aan de verwachtingen voldoen. Is het niet beschamend om te zeggen dat deze resultaten het gevolg zijn van het Marokko van vandaag?", verklaarde Mohammed VI toen.

Volgens Akalay is het de Koning nog niet gelukt om de sociale vooruitgang van zijn volk te garanderen vanwege de "tegenstrijdigheden in zijn eigen systeem". De koning "verwart politieke stabiliteit en institutionele immobiliteit" waardoor de overheidsdiensten "geen rekening hebben gehouden met de sociale eisen van het volk".

Om van de sociale ontwikkeling een succes te maken moet de Koning volgens Akalay "het openbaar beleid hervormen" en "een productieve markteconomie ontwikkelen die rijkdom genereert voor het grootst aantal".

"Voor het welzijn van Marokkanen moet de monarchie de deugden van het delen in het beheer van openbare zaken doen aannemen. Het wordt een lang proces dat zonder toverstaf zal moeten gebeuren.", concludeert ze.

Bladna.nl