Zoeken

Mogelijke versoepeling coronamaatregelen in Marokko

16 mei 2021 - 16:40 - Marokko

©

Na Eid ul-Fitr zou [Marokko-rub1] kunnen beginnen met het versoepelen van de gezondheidsmaatregelen. Dankzij de verbetering van de epidemiologische situatie en de goede vorderingen die sinds enkele weken bij de inentingscampagne zijn gemaakt, kan het land de veiligheidsmaatregelen langzaam beginnen te versoepelen.

Marokko is nu in staat om geleidelijk en veilig de territoriale veiligheidsmaatregelen te versoepelen, om de terugkeer naar het sociale leven, het economisch en het commercieel herstel te bevorderen. In afwachting van het bereiken van de collectieve immuniteit moet er nog wel rekening gehouden worden met de gezondheidsmaatregelen, zegt arts en onderzoeker in gezondheidsbeleid en -systeem, Tayeb Hamid, die de epidemiologische situatie van het land analyseerde. Het besluit zal afhangen van vijf factoren: de huidige situatie, de potentiële risico’s, de draagkracht van het gezondheidsstelsel, het gedrag van de bevolking en het vermogen van het land om weerstand te bieden aan een aanhoudend epidemiologisch risico.

Momenteel staan de indicatoren op groen. Dagelijks worden in het koninkrijk 500 gevallen van besmetting met corona geregistreerd, wat neerkomt op een dagelijkse incidentie van 1 per 100.000 inwoners. Ook het aantal sterfgevallen is aanzienlijk gedaald. Daarnaast hebben ongeveer 6 miljoen mensen de eerste dosis van het Covid-19-vaccin ontvangen en 4,5 miljoen hebben twee doses gekregen.

Hoewel "wetenschappelijke gegevens vandaag de dag bevestigen dat het mogelijk is de epidemiecurve volledig te doorbreken en niet enkel af te vlakken, door gesloten ruimten te vermijden en de voorkeur te geven aan activiteiten in de open lucht", doen factoren zoals het opduiken van de Britse en Indische varianten in Marokko twijfelen over een versoepeling. Daarnaast gaat er een echt gevaar uit van degenen die de collectieve en individuele sanitaire maatregelen niet respecteren, aldus de specialist.

Het is dus van belang verantwoordelijk gedrag aan de dag te leggen om een ramp te voorkomen zoals in sommige landen het geval is, door zoveel mogelijk bijeenkomsten in gesloten ruimten te vermijden, de handen te ontsmetten, sociale distantie te respecteren en altijd een beschermend masker op te zetten. Op die manier zou de vermindering van de veiligheidsmaatregelen een realiteit kunnen worden, zonder dat de epidemische situatie in Marokko verslechtert.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team