Zoeken

Miljoenenovereenkomsten voor ontwikkeling dadelsector Marokko

31 oktober 2017 - 13:30 - Economie

©

Op de internationale dadelbeurs in het Marokkaanse Erfoud werden afgelopen weekend twee samenwerkingsovereenkomsten voor de ontwikkeling van de dadelsector ondertekend. Beide conventies maken deel uit van het Marokkaans-Belgische samenwerkingsprogramma.

Een eerste overeenkomst van 1,09 miljoen euro werd tussen het Nationaal agentschap voor de ontwikkeling van de oases en de arganboom (ANDZOA) en de Rijksdienst voor de Landbouwraad (ONCA) ondertekend. Het geld zal bijdragen aan de ontwikkeling van de productiecapaciteit van landbouwers via planningsmodellen en opleidingen inzake kwaliteit en marketing.

De tweede overeenkomst werd door het ANDZOA en het Regionaal Bureau voor landbouwontwikkeling van Tafilalet (ORMVA/TF) ondertekend. De overeenkomst van 2,27 miljoen euro zal bijdragen aan de ontwikkeling van de productieketen. Het geld zal dienen voor de aankoop van uitrusting voor het onderhoud van palmbomen en transportmiddelen ten voordele van landbouwers en coöperatieven.

Deze twee partnerschapsovereenkomsten zijn onderdeel van het economische steunprogramma van 10 miljoen euro voor de ontwikkeling van de dadelsector gefinancierd door het Belgisch Ontwikkelingsagentschap.

De achtste editie van de internationale dadelbeurs "Sidattes" liep van 26 tot 29 oktober in Erfoud. 250 exposanten uit een vijftiental landen presenteerden hun producten over 40.000 m². Sidattes brengt sinds 2010 alle operators uit de dadelindustrie samen.

In Marokko vertegenwoordigt de dadelproductie de helft van de inkomen van twee miljoen landbouwers. De sector is tevens goed voor ruim 12.000 banen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team