Zoeken

Drie miljard dirham voor olie-exploratie in Marokko

13 april 2013 - 21:39 - Economie

©

Marokko heeft dit jaar 3 miljard dirham aan investeringen voorzien voor olie-exploratie. Dat vertelde Fouad Diouri, minister van Energie, Mijnen, Water en Milieu.

Volgens de verantwoordelijke beschikt Marokko over een belangrijk potentieel, maar moeten er meer boringen worden uitgevoerd. De Internationale Investeringsbank Citibank had onlangs dezelfde conclusies getrokken.

Amina Benkhadra, baas van de staatsoliemaatschappij Onhym, zegt dat in Marokko tot nu toe 340 putten werden geboord. Ook zijn een dertigtal buitenlandse bedrijven aanwezig in het land. Dit jaar zijn er enkel boringen op vaste grond gepland, volgend jaar wordt er in zee geboord.

Vooral de hoge prijs van boringen is belemmerend. In 2005 werd voor het eerst in Marokko naar olie gezocht. Het boren van een put kostte toen 25 miljoen dollar. Vandaag is dat ruim 100 miljoen euro.

Buitenlandse groepen betalen hier 95% van. De rest wordt door Onhym gefinancierd. In de laatste vijf jaar investeerden buitenlanders tussen 800 en 900 miljoen dirham in de olie-exploratie in Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team