Zoeken

Melilla wil geen nationaliteit meer voor Marokkaanse baby’s

2 december 2018 - 16:00 - Wereld

©

De plaatselijke autoriteiten in Melilla werken aan een hervorming van de wet volgens dewelke baby’s die in de enclave worden geboren systematisch recht hebben op de Spaanse nationaliteit.

Volgens Spaanse media is de maatregel gericht op Marokkaanse kinderen en heeft het geen betrekking tot in Sebta geboren baby’s.

Juan José Imbroda, president van Melilla, liet eerder deze week weten dat hij de zaak tijdens zijn volgende ontmoeting met de Spaanse premier Pedro Sánchez op 4 december in Madrid zal bespreken. Imbroda wenst een hervorming van het burgerlijk wetboek zodat de duizenden Marokkaanse kinderen die elk jaar in Melilla worden geboren, niet automatisch het Spaanse burgerschap krijgen wanneer ze 18 jaar worden.

Volgens de bewindsman komen dagelijks zwangere vrouwen uit Marokko naar ziekenhuizen in Melilla om te bevallen. Ze maken gebruik van het Spaans gezondheidssysteem dat ziekenhuizen verplicht om hen om humanitaire redenen te helpen, ook al zijn ze niet ingeschreven bij de sociale zekerheidsdiensten. Vorig jaar werden 2500 kinderen in Melilla geboren waarvan 1300 Marokkaanse kinderen die na hun geboorte naar Marokko zijn teruggekeerd. Omdat ze in de enclave geboren zijn hebben ze op hun 18e het recht om de Spaanse nationaliteit aan te vragen.

In Sebta stelt een woordvoerder van de plaatselijke regering dat een dergelijke hervorming niet zal worden toegepast en dat er ook niet wordt gedacht aan een verandering van het burgerlijk wetboek.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team