Zoeken

Marokko opnieuw beschuldigd van marteling voor CIA

10 februari 2013 - 18:30 - Marokko

©

Marokko en 53 andere landen hebben met de CIA samengewerkt, door geheime detentiecentra en martelpraktijken op hun grondgebied toe te staan.

Dinsdag publiceerde het Open Society Justice Initiative een verslag over de mensenrechtenschendingen in de strijd tegen terrorisme. Daarin staat dat de CIA een geheime gevangenis runt in de Marokkaanse stad Ain Aouda.

Getuigenissen van terreurverdachten bevestigen dit, zoals Ali Abd al-Aziz Ali afkomstig uit Koeweit, die in 2004 naar een CIA-gevangenis in Marokko werd gestuurd. Ook Noor al-Deen, Syriër, zegt eerst in door de CIA in Marokko te zijn gemarteld, alvorens naar een Syrische gevangenis te worden overgebracht.

In 2010 hadden de Verenigde Naties eveneens melding gedaan van in Marokko vastgehouden CIA-gedetineerden. Het ging toen om de Ethiopische Binyam Mohamed, de Italiaans-Marokkaanse Abou Elkassim Britel en de Syrische Noor al-Deen. Zij werden alle drie in Ain Aouda vastgehouden en gemarteld volgens de VN.

Eerder, in 2007, stelde het rapport van een EU-commissie, de betrokkenheid van Marokko bij CIA-martelingen aan de kaak. Amnesty International en Human Rights Watch uitten dezelfde beschuldigingen tegen Rabat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team