Zoeken

Marokko kreeg 20 miljoen voor martelgevangenis CIA

26 januari 2014 - 21:56 - Marokko

©

Marokko wordt ervan verdacht enkele jaren terug 20 miljoen dollar te hebben ontvangen van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, voor de bouw van een geheime gevangenis.

De Washington Post schrijft deze week over geheime gevangenissen van de CIA in de wereld. In september 2003 besloot de CIA een gevangenis in Polen, waarvoor het land 15 miljoen dollar had betaald, te sluiten.

In die gevangenis, waarschijnlijk het grootste geheime Amerikaanse detentiecentrum gebouwd na 2001, werd onder meer Khalid Sheikh Mohamed, voormalige nummer 3 van Al Qaeda en vermeende brein achter de aanslagen van 11 september 2002, vastgehouden.

De terreurverdachten die er werden ondervraagd en gemarteld, werden over geheime gevangenissen in Marokko, Roemenië en Litouwen verspreid. Marokko kreeg later 20 miljoen dollar om een nieuw detentiecentrum te bouwen. De site met als codenaam Bombay, werd uiteindelijk nooit gebruikt.

Een VN-rapport en verschillende NGO’s deden vorig jaar ook melding van de aanwezigheid van Amerikaanse geheime gevangenissen in Marokko, met name in Ain Aouda, waar terreurverdachten werden gemarteld.

Bladna.nl