Zoeken

Marokko: hoog aantal zelfmoorden in Chefchaouen is "natuurlijk fenomeen"

9 januari 2020 - 10:40 - Marokko

©

Het hoog aantal zelfmoorden is meer dan zorgwekkend in Marokko, en vooral in Chefchaouen waar twintig mensen zichzelf van het leven hebben beroofd in 2019.

In totaal pleegden 1104 mensen zelfmoord in 2016 in Marokko, oftewel 2,9 per 100.000 inwoners. Onder de slachtoffers bevonden zich 613 vrouwen en 400 mannen. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Jaoud Mabrouki, psychoanalyse-expert, legt de reeks zelfmoorden in Chefchaouen, ook wel de Blauwe parel van Marokko genoemd, uit door een natuurlijk fenomeen.

Mabrouki vertelde aan Hespress dat de bergen rond Chefchaouen een direct verband hebben met het groeiend aantal zelfmoorden in de stad in de afgelopen twee jaar. Hij beschrijft dit verband als een "neuronale biologische stress".

De professor baseert zijn theorie op een Amerikaans onderzoek uit 2011 waarin wordt aangetoond dat het leven in de bergen zelfmoorden bevordert. Het gebrek aan zuurstof in de hoogten bij mensen die depressief zijn of aanleg hebben voor depressiviteit, leidt tot hypoxie die neuronale stress zou veroorzaken, waardoor het vermogen om zelfmoordgedachten te weerstaan lager is.

Het gebrek aan amusement, culturele, artistieke en vrijetijdsactiviteiten en de invloed van sociale media, alsook de afwezigheid van medisch-psychologische centra en drugsverslavingen zijn allemaal factoren die volgens Dr. Jaouad Mabrouki tot zelfmoordgedachten leiden.

Worstel jij met zelfmoordgedachten of maak jij je zorgen om iemand anders? Bel 0900-0113 of chat anoniem via www.113.nl

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team