Zoeken

Marokko plant aankomst wereld-Marokkanen en opening grenzen

5 juni 2021 - 18:20 - Marokkanen in het buitenland

©

Na de recente versoepelingen van de beperkende maatregelen en met het oog op het komende zomerseizoen, vragen vele Marokkanen zich af of de grenzen van het koninkrijk weer zullen worden opengesteld. Het wetenschappelijk comité voert nog enkele studies uit om ervoor te zorgen dat de tot dusver gedane inspanningen niet ongedaan worden gemaakt.

Elk jaar begint op 5 juni de Operatie Marhaba. Maar tot dusver is er nog geen officieel besluit genomen over de heropening van de Marokkaanse grenzen. Het Wetenschappelijk Comité is weliswaar voorstander van een heropening van de grenzen, maar onderzoekt nog steeds de mate van haalbaarheid. In die zin worden verschillende opties overwogen, ook al heeft de regering het laatste woord in verband met de volksgezondheid in het land, meldt Medias24. Ze benadrukken dat de opties die momenteel worden besproken betrekking hebben op het risiconiveau van de landen van herkomst, het vaccinatiepaspoort, quarantaine en PCR-tests.

Voor een eventuele heropening van de grenzen zullen toeristen of in het buitenland wonende Marokkanen die afkomstig zijn uit de groene zone, d.w.z. uit landen waar de situatie stabiel is, dus niet in quarantaine hoeven. Maar zij moeten wel een vaccinatiepaspoort hebben en een negatieve PCR-test van 48 uur hebben ondergaan. Bovendien "zouden we snelle tests kunnen opzetten aan de ingang van luchthavens en havens, maar als er bijvoorbeeld vijf vliegtuigen tegelijk aankomen, is het technisch onmogelijk om deze tests uit te voeren", aldus de commissie, die de studies in deze richting voortzet.

Voor toeristen uit rode zones zoals India of landen die nieuwe varianten registreren, zal een quarantaine van minstens 10 dagen verplicht zijn, naast een negatieve PCR-test van 48 uur en een vaccinatiepaspoort. Maar zal een toerist die voor een verblijf van veertien dagen komt, aanvaarden dat hij tien dagen in zijn hotelkamer wordt opgesloten? En wie zal de kosten van het verblijf op zich nemen? Dit zijn de vragen waarover het comité zich beraadt.

Bovendien zal de vaccinatie moeten worden uitgebreid naar de 19- en 20-jarigen, omdat er veel mensen van deze leeftijdsgroep in hotels werken, en "als zij zullen worden opgeroepen om dienst te doen bij de aankomst van toeristen, moeten zij worden beschermd", aldus Mohamed Saouti, voorzitter van de Vereniging van de hotelindustrie van Casablanca-Settat. De toeristische actoren, die al klaar zijn voor het zomerseizoen, hebben hun ogen gericht op 10 juni, de dag van de hernieuwing van de noodtoestand in verband met de volksgezondheid en tegelijkertijd de dag van de vergadering van de Regeringsraad.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team