Zoeken

Marokko: nog steeds te weinig vrouwen op topposities

25 oktober 2020 - 10:00 - Marokko

©

In de regeringen die sinds 2012 onder leiding staan van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD), zijn er slechts 1160 vrouwen benoemd in topposities. Dat aantal wordt op de korrel genomen door de oppositie en vrouwenverenigingen. De benoemingen waren wel onderwerp van een consensus bij de meerderheidspartijen.

Van de 1160 functies die aan bod kwamen tijdens regeringsraden, bedraagt ​​het aantal vrouwelijke benoemingen op hogere functies een totaal van 137 of 22,8%. Deze indicatie is opgenomen in een rapport over het beheer van personeel, gelinkt aan het project voor de financieringswet 2021. De benoemingen voor de functie van directeur vertegenwoordigen het hoogste percentage met 71%, of 824 benoemingen.

Daarnaast zijn er 128 vrouwen, ofwel 11%, aangesteld als decaan van de faculteit. Verder werden er ook vrouwen aangeworven voor de functies van algemeen ingenieur, algemeen bestuurder, secretaris-generaal, inspecteur-generaal en voorzitter van een universiteit, stelt Article19.

Het hoger onderwijs en het wetenschappelijk onderzoek zijn de sectoren met de meeste vrouwelijke benoemingen sinds 2012. Het ministerie van Binnenlandse Zaken registreert slechts vier vrouwelijke aanstellingen. Het Ministerie van Infrastructuur heeft 35 vrouwen aangeworven. Het percentage vrouwelijke nominaties is wel gestegen van 16% in 2012 naar 21% in de eerste helft van 2019, maar bereikte nog niet het gehoopte resultaat voor de inclusie van vrouwen in het proces van de economische en sociale ontwikkeling van Marokko.

In zijn toespraak voor het parlement drong Koning Mohammed VI aan op "een herziening van de criteria en procedures voor benoemingen in hogere functies, om zo nationale competenties te kunnen werven en de openbare dienst uiteindelijk aantrekkelijker te maken". Deze oproep komt op een moment dat de meerderheidspartijen kritiek krijgen over benoemingen die niet gebaseerd zijn op competenties en verdiensten.

Opgemerkt moet worden dat verschillende vrouwenorganisaties in Marokko al herhaaldelijk de uitsluiting van vrouwen bij benoemingen in leidinggevende functies aan de kaak hebben gesteld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team