Zoeken

Marokko begrenst territoriale wateren

23 december 2019 - 11:20 - Marokko

©

Marokko heeft besloten om zijn territoriale wateren te begrenzen. De parlementscommissie voor buitenlandse zaken, nationale defensie, islamitische zaken en wereld-Marokkanen heeft vorige week twee wetsvoorstellen in die zin goedgekeurd.

De eerste wet nr 37-17 wijzigt de Dahir nr 1.73.211 van 26 Moharrem 1393 (2 maart 1973) met betrekking tot de grenzen van de territoriale wateren. De tweede gestemde wet nr. 38.17 is een wijzing van de wet nr. 1.81 waarin een exclusieve economische zone van 200 zeemijlen voor de kust van Marokko wordt ingesteld.

Minister Nasser Bourita van Buitenlandse zaken, Afrikaanse samenwerking en Marokkanen in het buitenland, stelt dat deze wijzigingen gerechtvaardigd worden door politieke, juridische, economische en technische factoren. Volgens hem weerspiegelen deze twee wetten het verlangen van Marokko om zijn zeegrenzen met Spanje en Mauritanië vast te leggen en zijn soevereiniteit over de territoriale wateren van de Sahara te bevestigen.

"Het is in de eerste plaats een strategische en soevereine keuze, gebaseerd op de legitieme rechten van Marokko en op basis van relevante rechtsgrondslagen.", aldus Nasser Bourita.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team