Zoeken

Marokko-Spanje: grens al jaar gesloten, heropening niet in zicht

15 maart 2021 - 17:40 - Marokko

©

Op zaterdag 13 maart was het juist één jaar dat de landgrenzen tussen Marokko en Spanje werden gesloten. Met de aanhoudende gezondheidscrisis wordt verwacht dat deze situatie nog lang zal duren.

Tot op heden werd noch door Marokko noch door Spanje een datum vastgelegd voor de heropening van de grenzen met Sebta en Melilla. Door de pandemie hebben de twee landen een topoverleg die al twee keer werd uitgesteld, nog niet kunnen houden. Het overleg stond vorige maand gepland. Er werd geen nieuwe datum besloten.

Marokko had op 12 maart 2020 de sluiting van de grenzen met de enclaves vanaf 13 maart aangekondigd. Een maatregel die werd gerechtvaardigd door de gezondheidscrisis. Honderden Marokkanen kwamen in de enclaves vast te zitten. Ook in Marokko strandden honderden Spanjaarden door de plotse sluiting.

De grensovergangen werden in het afgelopen jaar slechts enkele uitzonderlijke keren heropend om de repatriëring mogelijk te maken van Marokkanen die in Sebta en Melilla vastzaten. Een eerste repatriëring vond op 15 mei 2020 plaats. Mensen uit Melilla die in Marokko vastzaten werden tevens op initiatief van het ministerie van Binnenlandse zaken per boot vanuit Tanger naar de enclave gebracht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team