Zoeken

Marokko onderschept Spaanse vissersboten in territoriale wateren

27 augustus 2014 - 20:35 - Marokko

©

Twee Spaanse vissersboten werden door de Koninklijke Marine onderschept terwijl ze in Marokkaanse wateren aan het vissen waren. De twee kapiteins werden naar Tanger gebracht waar ze na verhoor werden vrijgelaten.

De Spaanse boten Rinconcillo en Nueva Encarnación Primera vissen gewoonlijk in het gebied tussen Tarifa en Tanger. Beide boten voeren die dag met hun netten de Marokkaanse wateren binnen waar ze werden tegengehouden door de Marokkaanse zeemacht. De vaartuigen werden vervolgens naar Tanger vervoerd voor een grondige controle. Op één van de vaartuigen werden alle netten en een volledige lading vis in beslag genomen. De tweede boot mocht zijn vangst houden.

Aan informatiewebsite Diario de Cadiz vertelde Francisco Javier Moya, kapitein van één van de onderschepte vissersboten, dat hij en zijn bemanning regelmatig visten in de "nog niet gedefinieerde wateren". Een tweetal weken geleden was hij voor dezelfde reden door de Marokkaanse Marine aangehouden, maar werd toen gewoon naar Spanje teruggestuurd. Ditmaal verliep het echter heel anders en moest hij mee naar Tanger waar hij naar eigen zeggen goed werd behandeld door de havenautoriteiten.

Marokkaanse vissers in Middellandse Zee

Marokkaanse vissers streng gestraft

De burgemeester van Tarifa, Andrés Gil, verklaarde over de zaak dat het een "alledaagse incident" was. Het kan volgens hem "zowel Spaanse als Marokkaanse vissers overkomen". Hij hoopt dat het incident snel wordt vergeten.

En het komt sommige Marokkaanse vissers inderdaad over, maar zij worden dan wel heel streng veroordeeld! Gisteren nog heeft de subdelegatie van de regering in Almeria twee Marokkaanse kapiteins veroordeeld tot een boete van 30.000 euro elk, omdat ze zonder toestemming de Spaanse wateren waren binnengevaren.

Marokko en de Europese Unie hebben een kersverse visserijovereenkomst gesloten. Europese, en vooral Spaanse vissersboten, mogen volgens de overeenkomst in Marokkaanse wateren komen vissen. De overeenkomst werd kortgeleden geratificeerd door de Marokkaanse regering en door Koning Mohammed VI, maar treedt pas volgende maand in werking.

Bladna.nl