Zoeken

Woedende Marokkaanse vissers saboteren Spaanse vissersschepen

25 september 2014 - 20:43 - Marokko

©

De woede van Marokkaanse vissers na de terugkeer van Spaanse vissersschepen in Marokkaanse wateren, is nog steeds niet gezakt. Zeker acht Spaanse vissers kregen het begin deze week aan de stok met hun Marokkaanse collega’s.

Na meerdere sabotageacties tegen Spaanse vissersschepen, werden dinsdag acht vaartuigen afkomstig uit Algeciras door Marokkaanse vissers belemmerd om in de Marokkaanse wateren te vissen.

Volgens Diario de Jerez hebben een aantal Spaanse vissers besloten om niet meer in Marokkaanse wateren te gaan vissen ondanks de visserijovereenkomst van Marokko en de Europese Unie. Vertegenwoordigers van de Spaanse vissers proberen de gemoederen te bedaren en beloven een spoedige vergadering tussen Spanjaarden en Marokkanen om een oplossing te vinden.

Een Spaanse visser vertelt over de moeilijke situatie. Spaanse vissersboten worden volgens hem door hun Marokkaanse collega’s gedwongen om in wateren te gaan vissen waar minder vis is. Spaanse vissers wachten daarom af tot hun Marokkaanse collega’s klaar zijn om naar de beste visplaatsen terug te keren.

Na een lange dag op zee zegt de man met 25 kratten van ongeveer 300 kilo vis te zijn teruggekeerd. Op de vismarkt is zijn vangst ongeveer 700 euro waard. Maar opdat een visser winst kan maken, moet hij met een vracht van minimaal 700 à 800 kilo vis terugkeren, wat tussen 1700 en 2000 euro waard is. Een dag op zee met de boot kost al ruim 300 euro aan diesel.

Besprekingen zijn aan de gang tussen de twee landen om een blijvende oplossing te vinden.

Bladna.nl