Zoeken

Marokko: single vrouwen mogen niet in hotels verblijven

29 december 2021 - 12:04 - Marokko

©

Marokkaanse vrouwen mogen in hun land nog steeds niet in hotels logeren. Ondanks het feit dat er geen wet is die dat verbiedt, bestaat deze oude praktijk nog steeds.

Alleen een vrouw die begeleid wordt door haar man, broer of vader kan hotels in Marokko betreden. Anders wordt haar de toegang geweigerd. De voorbeelden zijn talrijk. Een Marokkaanse vrouw heeft de gang van zaken op 13 november op haar Twitter-profiel aan de kaak gesteld. "Hotels in Casablanca accepteren geen single vrouwen met een identiteitskaart en een adres in Casablanca," zei ze. Zij werd geweigerd in een hotel van een bekende Spaanse keten. De "wet" werd als reden opgegeven: "Als u alleen bent en niet begeleid wordt door uw man, broer of vader, mag u niet in het hotel verblijven", kreeg ze volgens Middle East Eye te horen toen ze een kamer wilde boeken.

Lees ook: Buitenechtelijke relaties in Marokko: oproep tot afschaffing artikel 490

Directeur Sonia Terrab, mede-oprichtster van de organisatie Maroccan Outlaws, keurt de "duidelijk willekeurige en volstrekt middeleeuwse praktijk" af. Haar groep ontving diverse getuigenissen, onder meer van een vrouw aan wie de toegang tot een hotel in de zakenhoofdstad werd geweigerd nadat zij een kamer had geboekt om de verjaardag van een Franse vriendin te kunnen vieren. "Maar de kamer was al betaald. Geen terugbetaling. Ik moest een plek vinden om te slapen. Vreselijke behandeling. Ik had er geen woorden voor", schrijft ze. Haar Franse vriendin mocht daarentegen wel in het hotel verblijven. "Ik voelde me vernederd in mijn eigen land [...] Ze behandelen je als vee. Toen ben ik natuurlijk uit Marokko vertrokken," zegt ze.

Lees ook: Noord-Marokko: 90% vrouwen slachtoffer geweld

Een voormalige hoge ambtenaar van het ministerie van Toerisme zegt dat "sommige hotelhouders hun weigering verantwoorden met een circulaire van het ministerie van Binnenlandse Zaken, maar er is nooit een circulaire geweest die een vrouw verbiedt om alleen in een hotel te verblijven". Volgens hem is deze praktijk het gevolg van al te ijverige hoteliers. "In feite zijn het de hoteliers die zich overijverig gedragen om problemen te voorkomen. Zij zijn bang dat als de politie een alleenstaande vrouw in een hotel ziet, er een onderzoek zal worden ingesteld of dat het problemen zal veroorzaken. De hotels sluiten dus een overeenkomst met de plaatselijke overheid en beslissen zelf deze maatregelen te nemen, ook al is er geen wettelijke plicht om dit te doen", zegt Sonia Terrab in een interview met Middle East Eye.

Lees ook: Marokko: heel weinig vrouwen in de gevangenis

In Marokko zijn vrouwen en mannen voor de wet gelijk. Bovendien bepaalt artikel 19 van de Marokkaanse grondwet dat "mannen en vrouwen gelijke burgerlijke, politieke, economische, sociale, culturele en milieurechten en vrijheden genieten". Krachtens artikel 431-1 van het wetboek van strafrecht staat op elke vorm van discriminatie "door het weigeren van goederen of diensten" een gevangenisstraf van een tot twee jaar en een boete van maximaal 50.000 dirham.

Bladna.nl