Zoeken

Marokko: "polygamie binnen kabinet"

16 april 2015 - 22:28 - Marokko

©

De titel is uitdagend en werd gekozen door het Spaans persbureau EFE voor een lang artikel over de verloving van Elhabib Choubani en Soumia Benkhaldoun. De twee Marokkaanse ministers hebben hun verloving intussen op Facebook bevestigd.

"Polygamie kan worden omschreven als een quasi residueel fenomeen in de Marokkaanse samenleving, maar in de ministerraad ... zijn er minstens twee polygame ministers, en ze zijn islamist", schrijft het persagentschap.

Terwijl er in 2013 in Marokko 787 polygame huwelijken werden gevierd, dus 0,28% van alle huwelijken in het land, stijgt dit aandeel naar 6% bij Marokkaanse ministers. Minister Mustapha Ramid van Justitie heeft twee vrouwen en heeft dat nooit verborgen. Nu is Elhabib Choubani, lid van dezelfde politieke partij, minister Soumia Benkhaldoun ten huwelijk gaan vragen in het bijzijn van zijn eerste vrouw.

EFE schrijft ook over de omstreden uitspraken van Istiqlal-leider Hamid Chabat. Tijdens een bijeenkomst in Errachidia noemde Chabat minister Choubani een gezinsbreker en beschuldigde hem ervan de oorzaak te zijn van Benkhaldoun’s scheiding na 30 jaar huwelijk.

Het persbureau stelt dat het huwelijk van de twee ministers veel zegt over de genderongelijkheid in Marokko. Soumia Benkhaldoun moest eerst scheiden om met Choubani te mogen trouwen, terwijl hij haar ten huwelijk kwam vragen met zijn eerste vrouw, aldus EFE.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team