Zoeken

Marokko op het punt om opnieuw in lockdown te gaan

30 maart 2021 - 15:50 - Marokko

©

Wanneer zullen de coronamaatregelen in Marokko werkelijk worden versoepeld? Terwijl Marokkanen hopen om met minder restricties aan de maand Ramadan te kunnen beginnen, waarschuwt premier Saadeddine El Othmani voor een derde golf van de corona-pandemie, even gevaarlijk als de vorige twee.

De terugkeer naar het normale leven hangt af van het succes van de vaccinatiecampagne, maar nu er een tekort is aan vaccins, moeten Marokkanen de coronamaatregelen blijven handhaven. Enkele maanden geleden kondigde de minister van Volksgezondheid aan dat er een goede kans bestond dat Marokkanen een "normale" maand Ramadan zouden kunnen doorbrengen. Volgens het dagblad Al Akhbar waarschuwt minister Saadeddine El Othmani Marokkanen nu voor een derde golf van het virus. Het aantal besmettingsgevallen is de laatste twee weken namelijk weer aanzienlijk toegenomen en Marokko registreerde ook een verontrustend aantal ernstige gevallen.

Met deze waarschuwing wijst alles erop dat er een gedeeltelijke lockdown aan de horizon opdoemt met de opheffing van de Tarawih-gebeden. Het nachtelijk uitgaansverbod dat momenteel van kracht is, zal waarschijnlijk gehandhaafd blijven. Marokko was van plan om de vaccinatiecampagne vóór de Ramadan te voltooien, maar de inconsistente levering van vaccins liet dat niet toe. Veel Europese landen die aan een derde golf beginnen, hebben soortgelijke zorgen. Waakzaamheid en respect voor preventieve maatregelen moeten aan de orde van de dag zijn.

Taieb Himdi, arts en specialist op het gebied van het gezondheidsbeleid, maakt zich zorgen over het draagvlak bij de bevolking, maar gelooft dat Marokko in staat is een derde golf te voorkomen als de bevolking blijk geeft van verantwoordelijkheidszin. "Om te voorkomen dat we weer terug bij af zijn, moeten we waakzaam blijven en de preventieve maatregelen blijven naleven", aldus professor Azzeddine Ibrahimi, directeur van het biotechnologisch laboratorium van de medische faculteit in Rabat. Volgens hem is het noodzakelijk om een mondmasker te blijven dragen, de fysieke afstand te respecteren en de handen met zeep te wassen of hydro-alcoholische oplossingen te gebruiken.

Professor Ibrahimi legt uit dat Marokko, dankzij het tot dusver gevoerde beleid, een "Covid-19 light" periode tegemoet gaat. Hij denkt dat we met nog een paar maanden geduld en respect voor de coronamaatregelen, aan het begin van de zomer volledig uit de crisis zijn en het normale leven weer kunnen oppakken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team