Zoeken

Marokkanen zijn coronamaatregelen beu

4 maart 2021 - 14:40 - Marokko

©

De Marokkaanse regering heeft besloten om de noodtoestand op het gebied van de volksgezondheid met ingang van dinsdag 2 maart om 21.00 uur, te verlengen met twee weken, om zo de nieuwe varianten van het coronavirus onder controle te houden. Een besluit dat door sommige deskundigen wordt toegejuicht, maar afgewezen wordt door burgers die de beperkende maatregelen beu zijn.

De noodtoestand op het gebied van de volksgezondheid is in Marokko met twee weken verlengd. Het nieuws is niet verrassend na de registratie van een twintigtal gevallen van de nieuwe Britse variant in het koninkrijk. Volgens geruchten zou de avondklok tot het einde van de Ramadan van kracht blijven. Een lockdown is ook niet uit te sluiten, met het oog op het bereiken van een collectieve immuniteit in de komende drie maanden.

De meerderheid van de Marokkanen betwijfelt echter de noodzaak om de beperkende maatregelen te blijven handhaven, nu de epidemiologische situatie in het koninkrijk duidelijk aan het verbeteren is. Vanaf 1 maart neemt het aantal sterfgevallen af (tussen 8 en 10 per dag). Hetzelfde geldt voor de ernstige gevallen (429 tot 394 van zondag op maandag).

"De epidemiologische situatie is momenteel vrij goed en stabiel, maar we mogen onze waakzaamheid niet laten verslappen", waarschuwt Dr. Said Afif, voorzitter van de Nationale Gezondheidsfederatie (FNS). Hij is verheugd over het besluit van de regering om de coronamaatregelen te handhaven. "Marokkanen zijn de beperkingen zeker beu, net zoals alle burgers in de wereld, maar het koninkrijk moet ze handhaven om niet te hervallen in het ’Eid ul-Adha-scenario’, waar de cijfers explodeerden na een versoepeling van de maatregelen", vertelt hij aan Hespress. Daarom roept hij burgers op om nog twee tot drie maanden geduld te hebben, om zoveel mogelijk mensen te kunnen vaccineren en een collectieve-immuniteit te bereiken.

Moulay Mustapha Ennaji, directeur van het virologisch laboratorium van de Hassan II-Universiteit in Casablanca, beweert van zijn kant dat "de strijd pas gewonnen is als 80% van de bevolking is gevaccineerd en er een groepsimmuniteit bereikt is". Volgens hem is het noodzakelijk om "dubbel waakzaam te zijn en zich niet blind te staren op de positieve cijfers van dit moment".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team