Zoeken

Atlantische haven van Dakhla doet dromen

12 november 2020 - 14:20 - Economie

©

De bouw van de diepzeehaven ’Atlantische haven van Dakhla’, doet dromen. Het project werd gelanceerd door Koning Mohammed VI in Laayoune ter gelegenheid van de 40ste verjaardag van de Groene Mars.

Met een prijskaartje van 10,2 miljard dirham, is het lopende project in het vissersdorp N’tirift ten noorden van de stad Dakhla, in lijn met het ontwikkelingsprogramma van de zuidelijke provincies. Het project is dit jaar van start gegaan. De nieuwe haven zal de economische, sociale en industriële ontwikkeling van de regio ondersteunen in verschillende productiesectoren.

Er is een voorlopige structuur opgericht om toezicht te houden op de aanleg van deze haven en deze tot een goed einde te brengen. De opdrachten van deze directie zijn onder meer het opvolgen van de infrastructuurwerken, het bewaken van de kwaliteit, het opstellen van rapporten, de tussentijdse cijfers en het beheer van de transacties afgesloten met bedrijven, instellingen en laboratoria.

De uit te voeren werkzaamheden betreffen de aanleg van dijken met een lengte van circa 6700 m. Daarnaast worden aanmeerconstructies gebouwd zoals een handelskade, een servicekade, een bevoorradingskade, een lossingskade en een scheepsreparatiewerf. Evenals een maritieme brug die de haven van het eiland verbindt met het vasteland, van meer dan 1200 ml op zeediepten tot m ZH -12 en een toegangsweg voor ongeveer 6 km.

Deze nieuwe haven zal zowel het visserijverkeer van de nieuwe vrije zone, als al het commerciële verkeer met betrekking tot visserij (export en import) en de verbinding met het achterland van Dakhla onthalen. Er komen verbindingen voor containerschepen naar de belangrijkste grote havens in de regio: Casablanca, Tanger Med en Las Palmas, waardoor de nieuwe Atlantische haven van Dakhla de economische, sociale en industriële ontwikkeling van de regio zal ondersteunen in alle productiesectoren (visserij, landbouw, mijnbouw, energie, toerisme, handel, verwerkende industrie).

Bladna.nl