Zoeken

Marokko: ondersteuning voor onteigende boeren in Figuig

7 juni 2021 - 20:20 - Marokko

©

De Marokkaanse overheid heeft besloten om de boeren in het El Arja-gebied van de regio Figuig te gaan ondersteunen. De agrariërs kunnen de steun gebruiken sinds ze afgelopen maart zijn onteigend door Algerije omdat hun landbouwgrond bij het buurland zou horen.

Op de website Medias24 melden drie vertegenwoordigers van de gedupeerde boeren dat de Marokkaanse staat hen gaat ondersteunen met middelen om nieuwe dadelplantages op te zetten in de regio Figuig. Ze vermelden er expliciet bij dat het gaat om ondersteuning van de overheid en niet om een compensatie.

De Marokkaanse boeren die sinds 1990 actief waren in het grensgebied bij de Marokkaans-Algerijnse grens, worden ondersteund bij het aankopen van verschillende soorten dadelpalmen. Voor elke boom van de soort "Aziza" wordt 8000 dirham uitgekeerd en voor palmen van de soort "Boufakkous Gharas" wordt 5000 dirham per boom gegeven. Daarnaast wordt de aankoop van de soorten "Bufakkous" (4000 dirham per boom), "Al Assiane" (2500 dirham) en "Al Khalt" (1500 dirham per palm) vergoed door de Marokkaanse autoriteiten.

Naast de ondersteuning bij de aankoop van gewassen gaat de Marokkaanse overheid ook 200 hectare landbouwgrond ter beschikking stellen van de gedupeerde dadelboeren. Dit zal gebeuren in de context van het ontwikkelingsprogramma "Generatie Groenplan".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team