Zoeken

Marokko koopt oceanografisch schip om zeegebied en olie nabij Canarische Eilanden op te eisen

9 juni 2014 - 21:37 - Marokko

©

Marokko wil Spanje duidelijk maken dat de wateren tussen de Marokkaanse kust en de Canarische Eilanden hem toebehoren. Beide landen zijn in het zeegebied op zoek naar aardolie. Marokko heeft daarom besloten een oceanografisch onderzoeksschip te kopen.

Zowel Spanje als Marokko doen aanspraak op het zeegebied. Met het nieuw schip wil Marokko zijn zeegrenzen vastleggen door het wetenschappelijk bewijs te leveren aan de Verenigde Naties dat de wateren hem toebehoren. Dat schrijft El confidencial digital.

Tot nu toe zorgde Frankrijk voor de zeekaarten van Marokko. De laatste kaart werd in 2011 gemaakt. Maar Rabat wil de zaak nu zelf in handen nemen.

Binnen de Marokkaanse Marine is een nieuw afdeling opgericht, belast met het opstellen van de zeekaarten van het land. De afdeling moet de zeegrenzen van Marokko herdefiniëren en definitief vastleggen.

In 2013 had de Europese commissie zichzelf onbevoegd verklaard om actie te ondernemen in geval van een olie-​​geschil tussen Marokko en Spanje in het zeegebied tussen Marokko en de Canarische Eilanden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team