Zoeken

Spanje wil zeegrenzen verzetten, Marokko zegt nee

19 maart 2015 - 19:21 - Marokko

©

Marokko heeft zich uitgesproken tegen een project van Spanje om zijn territoriale wateren uit te breiden rond de Canarische Eilanden. Het zuid-Europees land had in december vorig jaar een verzoek in die zin bij de Verenigde Naties ingediend.

Spanje eist de soevereiniteit over de natuurlijke bronnen in een zeegebied van 296.500 vierkante mijl ten westen van de Canarische Eilanden. Het verzoek zal in juni worden besproken door de VN-commissie voor de grenzen van het continentaal plat.

Marokko stelt echter dat het verzoek van Spanje betrekking heeft op het zeegebied tussen de twee landen. Zowel Spanje als Marokko doen aanspraak op dit gebied. Een definitief besluit van de VN-commissie zal vermoedelijk nog jaren op zich laat wachten.

Marokko heeft onlangs de aankoop van een oceanografisch onderzoeksschip bekendgemaakt. Met het schip wil het koninkrijk zijn zeegrenzen vastleggen, door het wetenschappelijk bewijs te leveren aan de Verenigde Naties dat de wateren hem toebehoren. Zowel Spanje als Marokko zijn in het zeegebied op zoek naar aardolie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team