Zoeken

Marokko: wanneer gaan moskeeën terug open?

7 juni 2020 - 18:10 - Marokko

©

Moskeeën in Marokko zijn al ruim twee maanden dicht als onderdeel van de maatregelen in de strijd tegen de coronavirus pandemie.

Nu cafés en restaurants geleidelijk aan terug klanten mogen ontvangen en het einde van de noodtoestand nabij is, wordt steeds meer gepleit voor de heropening van de moskeeën. De Marokkaanse autoriteiten weigeren echter een datum te geven voor deze heropening. De noodtoestand geldt voorlopig tot 10 juni en een verlenging ervan wordt niet uitgesloten, wat ook zou leiden tot een langere sluiting van de moskeeën in het koninkrijk.

Hardnekkige geruchten kondigden een tiental dagen geleden de heropening van moskeeën aan. Minister Ahmed Toufiq van Haboes en Islamitische zaken ontkende dat en liet weten dat de heropening enkel zou plaatsvinden wanneer de sanitaire situatie zou stabiliseren.

Een heropening van de moskeeën zal in ieder geval samengaan met enkele strenge voorwaarden. Waarschijnlijk zullen de autoriteiten het advies volgen van Dr. Rajae Ghanimi, bedrijfsarts. Zou zal tussen moskeegangers een afstand van minimaal één meter moeten worden gehouden en zullen markeringen op de grond worden aangebracht. Alle aanwezigen zullen tijdens het gebed en religieuze aangelegenheden continu een mondmasker moeten dragen.

Ook hygiënemaatregelen moeten in acht worden genomen, zoals het verplicht wassen van de handen met zeep of het gebruik van desinfecterende gel aan de ingang van moskeeën, de regelmatige desinfectie van toiletten en waterpunten voor de rituele wassing, en een natuurlijke ventilatie in plaats van het gebruik van airconditioners.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team