Zoeken

Marokko wil minderjarige migranten terugnemen als Spanje voor hun opvoeding betaalt

24 oktober 2018 - 10:00 - Marokko

©

Hij lijkt bijna te gek om waar te zijn. Marokko heeft ermee ingestemd om Marokkaanse kinderen die illegaal in Spanje verblijven terug te nemen op voorwaarde dat het Europees land voor hun opvoeding betaalt.

Het voorstel werd vorige week door minister Abdelouafi Laftit gedaan tijdens een werkbezoek aan Spanje. De bewindsman zou aan de Spaanse autoriteiten hebben voorgesteld om minderjarige migranten te repatriëren tegen de betaling van hun studies en opleiding tot ze meerderjarig zijn.

Laftit deed dit voorstel tijdens een ontmoeting met Fernando Grande-Marlaska, Spaanse minister van Binnenlandse zaken. Volgens Diario de Sevilla hebben de Spaanse autoriteiten intussen gekeken naar de kosten maar deze zouden veel hoger liggen dan verwacht.

In 2007 financierden meerdere Spaanse regio’s de bouw van opvangcentra voor minderjarigen in Marokko. De Marokkaanse autoriteiten zouden echter nooit hebben meegewerkt aan de identificatie van tienermigranten in Spanje en de zoektocht naar hun families in Marokko. De meeste tieners vertrokken bovendien naar Spanje zonder hun families te waarschuwen en wensen ook niet naar Marokko terug te keren en dus mee te werken met de autoriteiten.

In Spanje worden momenteel ongeveer 10.000 minderjarige Marokkaanse migranten door de overheidsdiensten opgevangen, voornamelijk in Andalusië (40%), maar ook in Melilla, Madrid, Catalonië, het Baskenland en Sebta.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team