Zoeken

Marokko: naar een lockdown van 19 tot 5 uur tijdens Ramadan?

7 april 2021 - 13:20 - Marokko

©

Om het hoofd te bieden aan de verspreiding van de coronavirus-besmettingen tijdens de laatste twee weken, overweegt de regering een lockdown aan te kondigen tijdens de maand Ramadan van 19 uur ’s avonds tot 5 uur ’s morgens.

Volgens Le360, zal deze informatie in de komende uren het onderwerp worden van een beslissing. De avondklok-maatregel zou zo aan de Ramadan worden aangepast, vanaf het breken van het vasten (rond 19.00 uur) tot de dageraad geldt er dan een lockdown. Overdag zouden de scholen en plaatselijke winkels open blijven tot 18.00 uur en zou het verkeer in steden en gemeenten "vrij en toegestaan" zijn, aldus een bron dicht bij de regering.

Om 19.00 uur, de tijd van het verbreken van het vasten, tot 05.00 uur ’s morgens, zal het verkeer verboden zijn, behalve voor burgers die zich vanwege hun beroepsactiviteit ’s nachts moeten verplaatsen. Evenals vorig jaar heeft de uitvoerende macht het voornemen om de "Tarawih-gebeden die plaatsvinden na de onderbreking van het vasten te verbieden. Deze maatregelen zijn bedoeld om de verspreiding van Covid-19 te beteugelen, en met name om te voorkomen dat de Britse variant van het virus zich verder verspreidt", beklemtonen leden van van politieke partijen zoals de RNI, PAM, USFP en PPS. Alleen leden van de PJD plaatsen vraagtekens bij de sluiting van moskeeën voor het Tarawih.

De regering wil koste wat kost een herhaling van de verspreiding van het virus na Eid ul-Adha voorkomen. Professor Chakib Abdelfettah, lid van het wetenschappelijk en medisch comité tegen Covid-19, verklaarde dat een lockdown tijdens de nachten van de Ramadan noodzakelijk is voor het behoud van de gezondheid van de bevolking. "De beste Ramadan waar we dit jaar van kunnen dromen is dezelfde als vorig jaar, toen de avondklok werd toegepast," zei de specialist.

Het uitblijven van een regeringsbesluit vertraagt de voorbereidingen op moskee-niveau, aldus de imam van een grote moskee in het koninkrijk. Hij voegt eraan toe dat het Tarawih-gebed in de islam niet verplicht is. Volgens hem "is het een vrije keuze die aan de gelovigen wordt overgelaten". Hij herinnert ons eraan dat iedereen, gezien de heersende gezondheidssituatie, moet accepteren dat de bladzijde van Covid-19 nog lang niet is omgeslagen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team