Zoeken

Marokko ontvangt eerste lading LNG-gas

23 juni 2024 - 10:30 - Economie

©

De eerste lading vloeibaar gas (LNG) die door Marokko is gekocht, is onderweg en zal de komende dagen arriveren. Deze levering is de eerste van een contract met Shell voor de levering van in totaal 500 miljoen kubieke meter gas per jaar.

De LNG wordt vervoerd door de LNG-tanker Orion Bohemia, die op 25 mei vanuit Peru vertrok. Het schip zal eerst een deel van zijn lading lossen in de Spaanse haven van Cartagena, waarna het verder vaart naar Huelva om de LNG aan Marokko te leveren. Het gas wordt in Spanje hervergast en via de Maghreb-Europa gasleiding naar Marokko getransporteerd.

Lees ook: Nador krijgt drijvende LNG-terminal

Het contract van Marokko met Shell heeft een looptijd van 12 jaar en zal Marokko naar verwachting helpen om de vraag naar elektriciteit te dekken, met name op momenten dat er minder wind- en zonne-energie beschikbaar is.

Lees ook: Shell levert vloeibaar aardgas aan Marokko via Maghreb-Europa gaspijpleiding

De levering van de LNG-lading is een belangrijke mijlpaal voor Marokko’s streven naar energie-onafhankelijkheid. Het koninkrijk wil tegen 2030 de helft van zijn elektriciteit opwekken uit hernieuwbare bronnen, maar heeft daarvoor nog steeds back-up nodig van fossiele brandstoffen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team